F.Lux: natuurgetrouwe beeldschermbelichting

Af en toe valt ons oog op gratis software die de productiviteit en het comfort van het werken achter een computer weet te verbeteren. F.Lux is hier een goed voorbeeld van!

F.Lux is een programma met versies voor Windows, MacOS, Linux en iOS (iPhone en iPad). De software is – na installatie – in te stellen op een verscheidenheid aan lichtinstellingen. Deze keuzes zijn van invloed op hoeveel licht en welk type licht (kleuren).

Welke voordelen biedt F.Lux?

“F.Lux makes your computer screen look like the room you’re in, all the time.”

Wist je dat het blauwe licht van een beeldscherm slaapverstorend en koppijn bevorderend werkt? Met F.Lux is in te stellen dat dit type licht niet meer getoond wordt.

Daarnaast is het mogelijk door het invullen van de actuele tijd en coördinaten (locatie) om de lichtsterkte door de dag automatisch aan te laten passen aan de lichtintensiteit van buiten. Midden op de dag zal het licht op het scherm dan minder fel zijn dan wanneer het later op de dag is. Hiermee wordt ook voorkomen dat je te weinig gaat zien op het scherm als gevolg van fel zonlicht.

Indien gewenst kan het beeldscherm zelfs zo worden ingesteld dat de lichtstraling lijkt op die van een e-reader. Dit is erg prettig voor mensen die niet goed tegen veel en fel licht kunnen. Denk hierbij aan mensen met gevoeligheid voor migraine en epilepsie.

Natuurlijk kan het voorkomen dat er tijdelijk gebruik gemaakt dient te worden van een normale beeldweergave (zonder gereduceerde belichting), bijvoorbeeld als er websites of foto’s worden bewerkt of als een film wordt gekeken. In die gevallen is het met één muisklik schakelen tussen de activatie en tijdelijke deactivatie van F.Lux.

Waar is F.Lux te downloaden?

Gratis en voor niets te downloaden via JustGetflux.com.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>