RAM upgraden: Is het slim om meer werkgeheugen te plaatsen?

by Redactie 0 Comments

Wanneer je merkt dat je computer bepaalde software minder goed aankan is het tijd om eens kritisch te kijken of je wel voldoende werkgeheugen op het moederbord hebt geplaatst. Zware applicaties als Photoshop, videobewerkingssoftware en de nieuwste spellen vergen steeds meer van je bestaande hardware configuratie. Op een gegeven moment is deze verouderd en is het tijd voor een upgrade.

Wat is werkgeheugen en waarom is het zo belangrijk?

Wanneer je bestanden op je computer opslaat, dan worden deze op de harde schijf opgeslagen. Wanneer je de computer uitschakelt, en vervolgens weer aan zet, dan staan de opgeslagen gegevens nog steeds op de harde schijf. De data wordt dus opgeslagen, totdat de gebruiker het weer verwijderd van de schijf.

Een nadeel van de normale harde schijf is de snelheid waarop bestanden op verschillende plaatsen op de harde schijf kunnen worden aangesproken. Dit is namelijk niet voor alle werkzaamheden snel genoeg. Het werkgeheugen daarentegen kan je zien als het korte termijn geheugen van je computer. Net als bij de mens kan dit korte termijn geheugen snel aangesproken worden als je het nodig hebt.

Wat doet het werkgeheugen?

Met werkgeheugen ben je instaat programma’s sneller te openen en voortgang in je werk (in Word of andere programma’s) snel weg te zetten. Je slaat echter niets langdurig op in het werkgeheugen, want daarvoor heb je een harde schijf. Bij het gebruik van meerdere of zware programma’s tegelijkertijd wordt er een groter deel van het werkgeheugen belast. Bij een verouderd systeem kan dit betekenen dat er constant van 100% RAM-belasting sprake is, wat resulteert in een computer die programma’s vertraagd en de gehele gebruikerservaring verminderd.

Hoe bepaal ik of het slim is meer RAM aan te schaffen?

De keuze hangt sterk af van de mate waarin je de computer gebruikt en voor welke toepassingen deze vooral gebruikt wordt. Werkgeheugen is verkrijgbaar in groottes van ongeveer 4 GB (GigaByte) tot 32 GB. Deze groottes worden steeds uitgebreid naarmate de techniek vordert. Over het algemeen geldt de vuistregel: Hoe meer, hoe beter. Aan meer werkgeheugen zit echter wel een flinke prijs. Ga dus na of de investering zin heeft in jouw situatie.

Hieronder het minimale aan te raden werkgeheugen bij verschillend gebruik:

  • Weinig gebruik (internet/e-mail/tekst verwerken) – 4GB.
  • Middelmatig gebruik (internet/foto’s bewerken/veel bestanden opslaan) – 6GB.
  • Zwaar gebruik (foto & videobewerking/games/veel bestanden en programma’s) – 8GB of meer.
  • Professioneel gebruik (beroepsmatige videobewerking of heavy gaming) – 16GB+.

Er zijn een paar factoren die bepalen of je voor meer werkgeheugen moet kiezen:

  • Is er nog ruimte voor meer RAM op het moederbord?
  • Het moederbord en de specifieke Windows-versie ondersteunen een maximaal aantal GB aan geheugen. Meer erin doen heeft dan geen zin.
  • Geheugen is verkrijgbaar in verschillende snelheden en standaarden. Twee verschillende typen werken niet met elkaar samen.
  • Het werkgeheugen vergroten heeft enkel zin als de rest van de hardware niet te verouderd is.

Opmerkingen bij dit artikel

Kom je er zelf niet uit en wil je beter geïnformeerd je keuze maken? Dan raden we het bezoek aan een gespecialiseerde computerzaak aan. Het is namelijk belangrijk om te weten of het zinvol is een upgrade aan je computer uit te voeren. Soms is het vervangen van de gehele computer of het herinstalleren van alle software (inclusief het besturingssysteem) een betere keuze.

Bron: http://simpeleuitleg.nl/uitleg/computers/hoeveel-intern-geheugenwerkgeheugen-ram-heb-ik-nodig/35

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>